Suroviny:
Postup:
Maso nakrájíme na úzké porce, posolíme, obalíme v mouce smíchané s paprikou a kořením na ryby. Smažíme v pánvi s rozpáleným tukem po obou stranách. Podáváme s vařenými brambory, bramborovou kaší nebo hranolky a salátem.
Náš tip: Chceme-li kapra pikantnějšího, potřeme ho před obalením prolisovaným česnekem.
Suroviny:
Postup:
Rybí odřezky a kořenovou zeleninu vaříme asi 30 minut v osolené vodě společně s kořením. Vývar přecedíme, zahustíme světlou jíškou a dobře převaříme. Maso odkostíme, přidáme vymačkanou housku a prolisovaný žloutek a vše umeleme na masovém strojku. Takto připravenou kašovinu vložíme do polévky, povaříme a zjemníme smetanou. Nakonec polévku ještě ochutíme muškátovým květem a petrželkou a ihned podáváme.
Suroviny:
Postup:
Nastrouhanou kořenovou zeleninu a najemno pokrájenou cibulku osmažíme na másle. Když zelenina zhnědne, zalijeme ji vodou a přidáme hlavy a odřezky z kapra, případně další očištěné ryby.Vše vaříme asi 20 minut. Potom polévku přecedíme, osolíme, ochutíme pepřem a zázvorem nebo květem. Zahustíme světlou máslovou jíškou, vložíme jikry/mlíčí a vnitřnosti a ještě asi 10 minut povaříme. Odstavíme, přidáme maso z obraných hlav a odřezků, petrželkovou nať a podáváme s na másle osmaženými kostičkami housky.
Suroviny:
Postup:
Porce kapra osolíme, pokapeme citronovou šťávou a postavíme do chladu. V kastrole na oleji opečeme plátky slaniny, na ní položíme připravené porce kapra, přidáme nakrájenou cibuli a koření, do poloviny porcí zalijeme pivem, zakryjeme pokličkou a zvolna dusíme doměkka. Pak kapra vyjmeme a upravíme na mísu. Vývar zahustíme strouhaným perníkem, povaříme, prolisujeme a podle chuti přisolíme, přikořeníme a nakonec zjemníme máslem. touto zahoustlou šťávou kapra na míse přelijeme a povrch můžeme posypat spařenými nakrájenými mandlemi.
Suroviny:
Postup:
Ryby mírně posolíme, břišní dutinu naplníme najemno pokrájeným pórkem, posypeme kořením na ryby a trochou mletého kmínu. Pokapeme několika kapkami citrónové šťávy. Boky ryb posypeme připraveným kořením a pokapeme olejem. Necháme alespoň 20 minut působit. Pečeme zprudka na oleji. Rozpustíme v 50 ml horké vody zeleninový bujón a zahustíme hladkou moukou. Spolu s vypečeným olejem připravíme omáčku. Ryby podáváme s plátkem citrónu společně s brambory a bohatou zeleninovou oblohou.
Suroviny:
Postup:
Vykuchané a očištěné pstruhy nebo siveny omyjeme, osolíme, okořeníme mletým bílým pepřem a naplníme oloupaným, na kolečka nakrájeným pomerančem. Takto připravené pstruhy nebo siveny vložíme do pekáče na pečení, který jsme vymazali rostlinným olejem a upečeme doměkka. Ještě horké polijeme rozpuštěným máslem, dochutíme zelenou petrželovou natí a podáváme. Vhodnou přílohou k takto připraveným pstruhům nebo sivenům je bramborová kaše a citrusové kompoty.